А А- А+ А Избери език БГ EN
Стойности за 1 дял 17 май 2024 г.
Стойности за 1 дял
17 май 2024 г.
» Професионален пенсионен фонд 1.62294
» Универсален пенсионен фонд 1.60559
» Доброволен пенсионен фонд 1.19634

„ПОД-Бъдеще“ подкрепя социална кампания за глухите младежи


„Ние мислим за своето бъдеще" цели повече възможности и активности за глухите и слабочуващи младежи в България

„ПОД-Бъдеще“ АД подкрепя и участва в кампанията „Ние мислим за своето бъдеще", организирана съвместно с фондация „Заслушай се“ и /МОГА/ - младежка организация на глухите активисти. Целта на кампанията е да допринесе за изграждането на среда за повече възможности в различните сфери на социалния живот за глухите и слабочуващи младежи в България.

Кампанията „Ние мислим за своето бъдеще" стартира днес и е част от Международната седмица на глухите, която по инициатива на Световната федерация на глухите се отбелязва от 1958 г. през последната седмица на септември. Мотото на седмицата за 2018 г. е: „Чрез жестов език всеки е включен".

Като част от кампанията през следващите 2 седмици на екраните в метростанциите в София и в социалните мрежи ще се излъчва видеоклип с участието на шестима младежи, които на жестов език и с помощта на емотикони ще предадат основните послания на кампанията, обединени под хаштага #Пукамизабъдещето. Паралелно в метростанциите вече са разположени и постери с шестимата актьори.                    

Ашод Дерандонян, основател на фондация "Заслушай се": „Аз вярвам в младите глухи хора с техния прекрасен жестов език. Вярвам, че младите хора са онези, които са носителите на предприемаческия дух с познаване на правата и отговорностите си като равностойни граждани. Точно тези млади глухи хора, особено, носителите на жестовия език, ще бъдат онези, които най-добре ще популяризират българския жестов език като пълноценно средство за комуникация. Затова ние гледаме в бъдещето - визионерите действат сега с поглед в бъдещето.“

Александър Иванов, основател на Младежка организация на глухите активисти /МОГА/: Ние, младите глухи хора, вярваме, че можем да правим всичко. Единственото нещо, което не можем е да чуваме. Основното предизвикателство, с което се сблъскваме от години е, че не сме имали реални възможности за развитие. Вярваме в максимата "Нищо за нас без нас". В момента, за съжаление все още, чуващите хора помагат на глухите хора като на неспособни. Това е причината, поради която глухите хора се отказали да поемат отговорност. Ако искате да ни подкрепите, просто смело се свържете с нас и да генерираме идеи заедно. Като партньори. Ние виждаме себе си като ваши равностойни партньори  и това е нашето бъдеще!

Андрей Шотов, изпълнителен директор на „ПОД-Бъдеще“ АД: „Подкрепяме и участваме в кампанията „Ние мислим за своето бъдеще", защото знаем, че мнозина сред глухите и слабочуващи младежи в България имат огромен потенциал за развитие и могат да се включват активно във всички сфери на социалния, обществения и икономическия живот. Искаме да ги насърчим да бъдат активни граждани. При недостига на хора във всички области в България, глухите млади хора биха могли да са много полезни във всяко отношение и да допринесат значително за развитието на обществото ни“.